Gå til toppen

Leder

"Der kommer ikke til at ske store ændringer", blev der sagt. "Tag det roligt, der er ingen, der taler om at fjerne den indledende bøn", sagde de. Læren, man nu kan drage, er: Stol aldrig på folkekirkelige kommissioner.

Thi dåbskommissionen er nu kommet med et udspil til tre nye dåbsritualer, og der er ikke tale om den ”nænsomme justering” af det bestående, som vi ellers var blevet lovet. I alle de tre modeller, som kommissionen foreslår, er der lagt op til, at den indledende bøn, hvor det direkte siges, at man i dåben bliver "Guds barn", ikke nødvendigvis skal bruges.

"Det har været en vigtig del af kommissionen at diskutere formuleringen. Den forudgående debat har afsløret, at nogen opfatter formuleringen 'Guds børn' som ekskluderende”, siger kommissionens formand, biskop Thomas Reinholdt Rasmussen til Kristeligt Dagblad d. 2. april. Ekskluderende kan vi ikke have. Men hvad er dåben så?

"Det er, at vi bliver det, jeg kalder Kristus-formet. Og man skal passe meget på med menneskeligt at lave skellet mellem døbte og udøbte. For den allerdybeste betydning i dåben er jo, at man lader sig forme efter Kristus. Dermed er opgaven at gøre sig lige med de ikke-døbte og stille sig solidarisk med dem og sige, at der er ingen adskillelse."

Med denne knudrede formulering lader det til, at hensynet til hedninge/ateister/mennesker med anden tro (udøbte) har haft uforholdsmæssigt stor vægt i arbejdet med et nyt ritual.

Men hvorfor egentlig det? Et dåbsritual er for dem, der gerne vil døbes – ikke for dem, der ikke vil. Hensyn til udøbte hører til i missionsarbejde – ikke i en gudstjeneste. En gudstjeneste er ikke mission, men en forsamling af allerede troende eller mennesker, der ønsker at modtage troen. Dåbens egentlige betydning lader det til, at kommissionen mener, er noget i retning af solidaritet med de udøbte. Altså ikke noget med lysets børn overfor verdens børn, sådan som Jesus taler om.

At der sker noget afgørende i dåben, er altså blevet problematisk. På trods af, at alle, der ønsker det, kan blive døbt. Men nej, det er ”ekskluderende”, at dåben skulle betyde noget. Det sætter skel mellem dem, der ikke ønsker at blive døbt, og dem der gør. Men sådan må det ikke hedde sig. Så hellere udvande dåbens betydning.

Kommissionen foreslår et muligt ritual, hvor det slet ikke skal siges, at man bliver Guds barn i dåben. Faktisk skal der ikke siges noget om, hvad dåben er – andet end nogle ”rumlige og sanselige metaforer/billeder” og kryptiske formuleringer. Skulle det virkelig være lettere at forstå, hvad det vil sige, at ”Gud har nu genfødt dig og fornyet dit liv”, end hvad det vil sige at blive et Guds barn? Ikke en pind! Men ubegribeligt nok er disse mystiske fraser indført.

Spørgsmålet er, om det trøster den anfægtede sjæl – at dåben ikke sådan rigtig betyder noget. Ja, hvorfor skal man overhovedet lade sig selv eller sine børn døbe? Vi vil sluttelig gengive Luthers udlægning af dåben, sådan som den findes i den Lille Katekismus (findes i alle salmebøger og var engang lægmands-kundskab):

Den hellige dåbs sakramente - sådan som familiens overhoved enkelt og ligetil skal lære sin husstand det. For det første: Hvad er dåben? Dåben er ikke vand slet og ret, men den er vandet, indeholdt i Guds bud og forbundet med Guds ord. Hvilket er da dette Guds ord? Det siger vor Herre Kristus i det sidste kapitel hos Matthæus: ”Gå derfor hen og gør alle folkeslagene til mine disciple, idet I døber dem i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn.

For det andet: Hvad giver eller gavner dåben? Den virker syndernes forladelse, genløser fra døden og Djævelen og giver alle dem, som tror det, den evige salighed, således som Guds ord og løfte lyder. Hvordan lyder da dette ord og løfte? Det siger vor Herre Kristus i det sidste kapitel hos Markus: ”Den, som tror og bliver døbt, skal blive frelst; men den, som er vantro, skal blive fordømt”.

For det tredje: Hvorledes kan vand virke så store ting? Det er så vist ikke vand, der virker det, men Guds ord, som er med og ved vandet, og troen, der stoler på Guds ord forbundet med vandet. For uden Guds ord er vandet vand slet og ret og ingen dåb; men med Guds ord er vandet en dåb, det vil sige: et livets vand, fuldt af nåde, og et bad til genfødelse ved Helligånden, således som apostlen Paulus siger til Titus i det tredje kapitel: ”Han frelste os ved badet til genfødelse og fornyelse ved Helligånden, som han i rigt mål udgød over os ved Jesus Kristus, vor frelser, for at vi, retfærdiggjorte ved hans nåde, i håbet skulle blive arvinger til evigt liv”. Det er vist og sandt.

For det fjerde: Hvad betyder det da, at der bruges vand ved dåben? Det betyder, at den gamle Adam i os skal druknes ved daglig anger og bod og dø med alle synder og onde lyster, og at der i stedet for daglig skal fremkomme og opstå et nyt menneske, som skal leve evigt for Gud i retfærdighed og renhed. Hvor står det skrevet? Apostlen Paulus siger til romerne i det sjette kapitel: ”Vi blev begravet med Kristus ved dåben til døden, for at, som Kristus blev opvakt fra de døde ved Faderens herlighed, således skal også vi leve et helt nyt liv.

Om Nyt Babel

af Nyt Babel

Nyt Babel er et nettidsskrift, som drives på frivillig basis. Det redigeres af Stine Munch, Merete Bøye og Nana Hauge. Læs det på nytbabel.dk.

Redaktørerne får ikke løn og skribenterne får ikke honorarer. Vi har til gengæld visse udgifter, fx til webhotel, hjælp til web-problemer, redaktionsmøder, annoncering og forsendelse af trykte artikler til folk, der ikke har internet.

Hvis du er glad for Nyt Babel og har lyst til at støtte tidsskriftet, kan du sætte penge ind på denne konto i Danske Bank

Registreringsnummer: 3412
Konto: 3412 312 082

Du kan også støtte ved at dele Nyt Babels artikler på sociale medier, eller ved at trykke et par ekstra udgaver af pdf-filen og give dem til dine venner eller lægge dem rundt omkring, hvor der kunne tænkes at findes læsere.

Vi takker for enhver støtte. Tak til alle, der har støttet hidtil med små og store beløb.

Nyt Babel som pdf

af Nyt Babel

Her kan du hente hele Nyt Babel i pdf-format, lige til at printe ud.

Del gerne Nyt Babel ud til venner og bekendte, enten ved at linke til nytbabel.dk, eller ved at tage et udprint og give videre.

Ser du endnu nådens Hus

af Peter Danielsen

Ser du endnu nådens hus
flygtighedens dåre?
Kærligheden med sit krus
bløder fra sin åre
Korset taler død imod
gøres tavs af poppen
perfektionen synes god
nærmest helt på toppen

Har du overskud endnu
til din næstes tårer
græder måske også du
når din træthed sårer?
Har du kræfter til at se
at barmhjertigheden
er et værn mod dødens le
tiden er fremskreden?

Drukkenskabens dødskultur
kværker tårnets klokke
Kirkegårdens fine mur,
sognets osteklokke,
gode vines aftensang.
Lad os gratulere
klimaplanen nok engang
og så æde mere

Der er blæst i nådens hus
bliver du mon hjemme
i en tidlig bortgangsrus
fri for at fornemme
tårer skabt i kærlighed
nådens vand til glæde
gensidig barmhjertighed
Kristus her til stede

Husker du mon dåbens dam
prøv at spekulere
kan et ubevæget lam
høre hyrden mere?
Hvis han kommer nok en gang
hvor du reflekterer
har du tid til salmesang
kan det interessere?

Eller vil du hel're nå
højest op ad stigen
for at se hvad du kan få
i en stadig higen?
Måske skal du engang se
helt til verdens ende
hvor begærets bitre ve
bliver ved at brænde

Nådens hus har endnu rum
selvom tiden vakler
Hvor barmhjertighed er stum
glemmes verdens stakler
Skærmens fyrste rejser sig
bruger tusind stemmer
Intet ord om livets vej
verden derfor glemmer.


Peter Danielsen er sognepræst i Fornæs Pastorat

Har Gud og politik noget med hinanden at gøre?

af Knud Nyboe Rasmussen

Det var på spørgsmålet, om det er tilladt at give kejseren skat eller ej, at Jesus gav det svar, som siden er blevet berømt, ja næsten ordsprogsagtigt: ”Så giv da kejseren, hvad kejserens er, og Gud, hvad Guds er!”

Det var ikke blot på Jesu tid, at problemstillingen i den evangelietekst, som ovennævnte sentens stammer fra, bevægede sig i et politisk minefelt. Det samme er i høj grad også tilfældet i vores egen nutid, hvor spørgsmålet om forholdet mellem religion og politik jo hører til et af de mest brændende i den aktuelle politiske og teologiske debat.

Mindre brændende bliver problemstillingen ikke, hvis vi også kaster et blik på apostlen Paulus' overvejelser i Romerbrevet kapitel 13, der også omhandler den verdslige øvrighed og vores forhold til den. Så man kan godt sige, at de to centrale tekster fyrer godt op i kakkelovnen, når det drejer sig om at bestemme forholdet mellem politik og religion med afsæt i kristendommen.

Nu plejer vi jo at høre, at hos os i en gammel kristenhed har politik og religion ikke noget med hinanden at gøre. De er helt adskilte, og kristendom er en ”privatsag”, som man siger. Men passer det? Ja, det er rigtigt, at hos os er der et klart skel mellem politik og religion. Men det, som man ofte glemmer i denne tale, er, at selve forudsætningen for at kunne skelne mellem religion og politik, mellem tro og samfund, det er et eller andet sted kristendommen selv.

Hvordan det? Jo, det er kristendommens forkyndelse af, at et menneske retfærdiggøres alene ved tro på Kristus, der befrier vores almindelige daglige liv i arbejde og i samfundet for al falsk religiøsitet, det gælder også samfundets styrelse. Retfærdiggørelsen af tro lægger jo menneskets frelse i Guds hånd, og præcis derved aflaster den tro samfundslivet og samfundets love fra at skulle tjene religiøse formål, altså menneskets fromhed og frelse. Retfærdiggørelsen af tro sætter således ikke kun det enkelte menneske, men også samfundet og dets lovgivning fri til alene at tage sigte på vort jordiske og timelige liv sammen. Kort og godt: Troen gør samfundet og dets lovgivning til en verdslig, ikke en religiøs affære.

Den svenske teolog og Lutherforsker Gustaf Wingren taler et sted om, at evangeliet om retfærdiggørelse af tro afsakraliserer hele den menneskelige arbejdsverden og holder hverdagsgerningerne fri af falsk religiøsitet. Eller som den tyske teolog Gerhard Ebeling udtrykker det samme: "Troen holder den borgerlige retfærdighed fri for den indbildning, at mennesket derigennem skal retfærdiggøre sig overfor Gud." På den måde befrier troen til nøgtern politisk erkendelse og politisk handling.

Det er derfor og på denne baggrund, at det i en kristen sammenhæng er muligt, ja, nødvendigt at skelne mellem tro og samfundets styrelse, eller for igen at sige det lidt slagordsagtigt: mellem religion og politik. Men forudsætningen for denne sondring er altså en dybereliggende forbindelse eller sammenhæng mellem kristendom og politik, mellem kristentro og samfundets styrelse.

Det er denne underliggende forbindelse eller sammenhæng, som denne artikel koncentrerer sig om.

At samfundet og dets lovgivning er et rent verdsligt anliggende, der ikke tjener fromme eller religiøse, men jordiske og timelige formål (at vi kan leve ordentligt sammen og tage os af hinanden) – dette forhold betyder nemlig ikke, at så har Gud intet med samfundet og dets styrelse at gøre. Præcis den slutning kan man kristeligt set ikke drage. For Gud er Skaberen og har som sådan med alt at gøre, også med det menneskelige samfund og dets styrelse.

Det er jo faktisk det, vi møder det førnævnte sted i Romerbrevet, hvor apostlen gør gældende, at samfundsmagten med dens myndigheder og organer er Guds tjener på jorden, der skal tøjle dem, der gør det onde, så vi alle – også og ikke mindst de svage – kan være her og leve i fred.

Den faktiske samfundsmagt med dens lovgivende, udøvende og dømmende myndigheder er altså ”fra Gud”, som Paulus skriver, og derfor ”skal alle underordne sig de myndigheder, som står over dem” – for disse myndigheder, der regulerer og opretholder det jordiske samfundsliv, er ”forordnet af Gud”. Det er ikke just en tale, vi er vant til at høre i dag. Ikke desto mindre er det kristendommens tale - hvor ugleset og forkætret denne tale end har været, ikke mindst i årene efter 1968.

Men stadigvæk: Dette syn på samfundsmagten betyder på ingen måde, at politikken så er blevet ”religiøs” eller ”kristelig”, i den forstand, at den nu skal tjene menneskets fromhed og frelse. Ej heller betyder det, at samfundet skal regeres med evangeliet eller med ”næstekærligheden”, som mange moderne humanister fabler om i dag. Det er en misforståelse. Samfundet skal regeres, ikke med evangeliet og dets barmhjertighed, men med lovens krav og magt. Det betyder, at samfundets styrelse er og bliver en verdslig affære, og aldrig et religiøst eller et såkaldt ”næstekærligt” projekt. Og derfor skal samfundets politik heller ikke kritiseres med næstekærligheden som målestok – hvad visse kirkelige aktører, herunder nogle biskopper, burde skrive sig bag øret, inden de begynder at kritisere en regerings konkrete politik, for eksempel på flygtningeområdet.

Den her i al korthed skitserede forståelse af samfundsmagten er en del af troen på Gud som verdens og livets skaber og opretholder. Og den forståelse gælder, uanset hvordan de konkrete politikere og forvaltninger og embedsmænd på et givet tidspunkt måtte opfatte sig selv. Det er slet ikke det, der her er pointen. Pointen er, at uanset hvordan samfundets politikere og myndigheder forstår sig selv og deres gerning, så er deres myndighedsudøvelse og styrelse af samfundet i Skaberens livs-opretholdende ”tjeneste”. Det er derfor næppe nogen tilfældighed, at indehaverne af den udøvende politiske magt i vores og andre samfund fra gammel tid kaldes ministre. Det latinske ord minister betyder som bekendt tjener. Politikerens arbejde og gerning er netop en tjeneste på Skaberens vegne for det menneskelige samfund – som vi hører det hos Paulus i Romerbrevet.

Denne forståelse af samfundsmagten som en ”tjeneste” på Guds vegne modsiges ikke af det svar, som Jesus giver i evangeliet. På spørgsmålet, om det er tilladt at give kejseren skat eller ej, svarer han jo: ”Så giv kejseren, hvad kejserens er.”

Med denne første del af Jesu svar anerkendes kejserens myndighed. Og det gælder igen, ganske uanset om kejseren og de styrende opfatter sig selv som Guds tjenere eller ej. Det gjorde de langt fra dengang. Den romerske kejser var jo hedning, og det samme var det meste af hans administration.

Og det gør langt de fleste moderne politikere jo heller ikke, altså forstår sig selv som Guds tjenere. Men det rokker ikke det fjerneste ved evangeliets vurdering af den myndighed, som disse embedspersoner rent faktisk udøver - at deres myndighed er givet dem af Gud - for at de skal gøre hans opretholdende gerning på jorden med at styre og regulere det jordiske samfundsliv, så griskhed og vold og ufred ikke tager overhånd.

Som det hedder i den berømte fortale til Valdemar Sejrs Jyske lov - en fortale, der nøje afspejler det syn på samfundsmagten, som vi møder hos Paulus: "Var der ikke lov i landet, da havde den mest, som kunne tilegne sig mest. Derfor skal loven gøres efter alles tarv, at retsindige og fredsommelige og sagesløse kan nyde deres fred, og uretfærdige og onde ræddes for det, der er skrevet i loven, og derfor ikke tør fuldbyrde den ondskab, som de har i sinde...".

Samfundsmagten, inkl. politi, domstole og fængselsvæsen, skal altså med loven i hånd dæmme op for de værste følger af menneskers griskhed og ondskab og således beskytte den svage mod den stærke, så alle kan leve i fred for andres overgreb.

Præcis derfor er enhver borger skyldig at gøre, hvad øvrigheden - lovmedholdeligt og retmæssigt - pålægger ham og hende - herunder at betale den skat, som kommune og stat udskriver for at kunne udføre deres nødvendige opgaver.

Vil man som borger ikke adlyde loven, så må man selv bære følgerne. Og de er aldrig rare - heller ikke i et demokratisk samfund. Også her har myndighederne som bekendt magtmidler i hænde. Som Luther bemærkede: Det er ikke en rævehale, øvrigheden bærer, men et sværd!

Så derfor gælder det: "Giv kejseren, hvad kejserens er!"

Men dermed er Jesu svar ikke udtømt. Der er en tilføjelse, som er afgørende for forståelsen af det samlede svar. Den lyder: "Giv Gud, hvad Guds er!" Hvordan skal vi forstå denne tilføjelse? Er det en from påmindelse om - midt i alt det politiske - nu ikke at "glemme" Gud? Overhovedet ikke! Evangeliet giver sig aldrig af med "at skaffe Gud plads" eller "lade Gud komme til", som det undertiden småfromt udtrykkes. Som om dét stod til os! Som om Gud ikke allerede var, ikke kun Himlens, men også jordens skaber og Herre – dvs. den, som har al magt og myndighed også på jorden.

Befalingen om at give Gud, hvad Guds er, trækker derfor ikke en tøddel fra den første besked om at give kejseren, hvad kejserens er. Derimod gør den noget andet. Den sætter en grænse for "kejserens", altså for samfundets magtudøvelse og beføjelser. Den siger, så ingen kan overhøre det, at "kejseren" ikke er Gud, altså den instans, som har uindskrænket og total magt over borgerne. Nej, den borgerlige øvrighed, samfundsmagten, har sin magt og sine beføjelser fra den Gud, som al magt tilhører, og hvis tjener på jorden den borgerlige øvrighed derfor er og skal være.

Måske finder nogen, at det syn på den borgerlige samfunds¬magt, som evangeliet her gør gældende, lyder fjernt og uvedkommende, uden nogen forbindelse med dagens moderne verden og virkelighed. Men intet kan være mere forkert! Jesu dobbelte svar om kejseren og Gud er så aktuelt, som noget kan være. Ja, selve dobbeltheden i svaret (at kejseren skal have, hvad der tilkommer ham, og Gud, hvad Guds er), selve denne dobbelthed og den deri indbyggede magtafgrænsning er intet mindre end forudsætningen for et godt og tåleligt styre af et samfund – hvilket så godt som al historisk erfaring også bekræfter.

Fastholdes denne dobbelthed ikke - så sker der uvægerligt én af to afsporinger, som i realiteten løber ud på det samme, nemlig at en jordisk instans med dertil hørende magthavere tiltager sig al magt over menneskene i et samfund. Den ene afsporing, hvorved dette sker, er den, der består i, at man giver Gud, hvad kejserens er. Det vil i praksis sige, at der sættes ydre, samfundsmæssig magt bag religionen – bag troen – som altså søges gennemtvunget ad politisk vej. Det er som bekendt dette fænomen, vi i dag møder eksempler på først og fremmest i den islamiske verden – i forskellige former for fundamentalistisk styre, som med magt – ofte hård og brutal magt – gør religionen til lov for alle i landet. Men fundamentalistisk religionsstyre eller -tyranni er ikke nødvendigvis kun et islamisk fænomen. Det kan også iklæde sig anden religiøs skikkelse. Der kendes jo eksempler på både jødisk og kristen fundamentalisme, selv om den førstnævnte form, den islamistiske, unægteligt er den altdominerende i dag.

Allerede nu er der vel meget, der tyder på, at netop den religiøse fundamentalisme og dermed det religiøse tyranni kunne gå hen og blive det 21. århundredes store svøbe. Egentlig på samme måde, som det gudløse tyranni – den politiske og ideologiske totalitarisme – har været det 20. århundredes store og blodige plage.

Og dermed er vi så ved den anden afsporing, som sker, hvis dobbeltheden i Jesu svar ikke fastholdes – nemlig den afsporing, at "kejseren" – det politiske system – får eller snarere tiltager sig al magt – også den magt, som tilkommer Gud – og dermed bliver totalitær og for så vidt ”religiøs” i sin magtudøvelse.

Et totalitært styre er, som navnet siger, et styre, hvor de herskende tiltager sig al magt, den totale magt. Der er altså ikke nogen eller noget til at begrænse styrets eller systemets magtudøvelse, som derfor konsekvent breder sig til alle menneskelivets områder, de personlige, private og åndelige områder indbefattet. Man kan her for eksempel tænke på George Orwells berømte og uhyggelige roman "1984" - som jo desværre ikke kun var en skrækvision; det var egentlig virkelighed, den beskrev – den virkelighed, som i det forløbne århundrede blev søgt gennemtvunget af især to store totalitære ideologier, nazismen og kommunismen, med millioner og atter millioner af menneskeliv som ofre.

Jo, det er virkelighedens og dagens aktuelle verden, som evangeliet handler om og taler ind i. Talen er altså på ingen måde verdensfjern. Tværtimod!

Skal vi til sidst drage en konklusion, så må det blive, at kristendommens forkyndelse af et kristenmenneskes frihed gennem troen på Guds nåde i Kristus, den forkyndelse frigør fra enhver form for totalitær slavebinding af mennesket, hvad enten den sker i religionens eller i den politiske ideologis navn.

Hertil kommer, at forkyndelsen af Gud som skaberen og af samfundsmagten eller politikken som Guds tjener på jorden, den stiller sig hindrende i vejen for, at samfundet og dets magthavere tiltager sig guddommelig status og magt. Magthaverne er netop ikke Gud eller guder for menneskene, som diktatorer jo ynder at føre sig frem, men de er – kun – Guds tjenere: ministre.

Med en klassisk teologisk formulering kunne man derfor sammenfatte artiklens tese på denne måde: Kristendom og samfundsmagt, religion og politik, må ikke sammenblandes, men de må heller ikke adskilles. Derimod skal der skelnes og sondres ret imellem dem. Ja, selve det at skelne – sandt og ret – det er på sin vis kernen i al god luthersk teologi. Og den teologi er der i dagens politiske og religiøse situation og debat i allerhøjeste grad brug for.

Knud Nyboe Rasmussen er cand.theol., foredragsholder og tidligere sognepræst

Tidsregistrering

af Marianne Wagner

I efteråret udløste spændingen sig for både kirkeministeren og os, de gejstlige: Morten Dahlin blev efter regeringsrokaden, hvor han var, og det betyder, at vi kan vi tage fat, hvor vi slap, nemlig ved tidsregistreringen, som han i Kristeligt Dagblad 24.8 forkyndte, at præster og provster nu kunne fritages for.

Ministeren udtaler, at arbejdet har stået på længe, og dog siger han ikke andet end det, beskæftigelsesministeren, hvis ministerium har fortolkningsretten af EU-direktivet, skrev til Kristine Krarup Ravn (KKR) den 21. juni i år: »I sidste ende er det op til jeres arbejdsgiver at vurdere, om de enkelte præster eller provster kan undtages.«

Det er det, kirkeministeren mener at have fået kæmpet sig frem til: At vi hver især skal bede vor biskop om fritagelse fra tidsregistreringen. Det er en dårlig løsning, for det, vi reelt skal bede om, er fritagelse fra loven, en lov, som ingen har ønsket, heller ikke erhvervslivet eller regeringen selv, hvilket beskæftigelsesministeren også betroede KKR i sit brev.

Det er ikke en ønskelig vej at gå. Love skal holdes, uanset om de giver mening eller ej, og derfor skal man undlade at indføre meningsløse love. Den ellers så viljestærke regering har nu for mig at se to muligheder: enten at anvende nærhedsprincippet og sige klart fra overfor EU ved denne lov eller tolke loven på en anden måde end nu. Det første er det bedste, det sidste det nemmeste, og jeg skal forklare hvorfor:

Alle præster, fra biskopper til præsterne »på gulvet«, har underskrevet et præsteløfte, der lægger op til selvtilrettelæggelse i stort omfang, og alligevel er det alene biskopperne som gruppe, der er blevet fritaget fra tidsregistreringen. Nu er biskopperne de første blandt ligemænd, og jeg har derfor svært ved at forstå, at tilrettelæggelsen af deres arbejde er så væsensforskellig fra præsters og provsters, at vi ikke kan indgå i gruppen. Det burde man hurtigt kunne bestemme sig for.

Ved ikke at ville det, svigter Dahlin både præster og provster, når han overlader det til os at argumentere for fritagelse. Derfor bør biskoppernes fritagelse også gælde os. De præster, der gerne vil tidsregistrere, og det kan jeg godt forstå, at nogle vil, bør have det som tilbud. Derfor må ministeren på banen, selv om han i samme artikel udtalte, at han ikke er jurist, og muligvis derfor ikke mener sig skikket til at tage en holmgang med beskæftigelsesministeriet og dets fortolkningsret af EU-direktivet. Jeg går ud fra, at nogle af hans embedsmænd er jurister, og derfor er det mit råd, at han går til dem, og at de sammen insisterer på at tage fortolkningsretten for den del af direktivet, der angår folkekirken, hjem til kirkeministeriet, så denne tåbelige sag kan få en ende.

Og at den får en ende er vigtigt for både kirken og for præsterne, for ifølge Den Danske Præsteforening vil de præster, der beder sig fritaget som selvtilrettelæggere få følgende problem:

»Er man selvtilrettelægger i lovgivningens henseende, er man ikke omfattet af Arbejdsmiljølovgivningens beskyttelsesregler. For dig som præst er de væsentligste regler retten til en daglig hvileperiode på 11 timer og retten til et ugentligt fridøgn indenfor hver periode på 7 døgn (Arbejdsmiljølovens §50 og §51) samt reglen om at du maksimalt må arbejde i 48 timer i snit om ugen over en fire måneders periode (lov om gennemførelse af dele af arbejdstidsdirektivet § 4). 

Kirkeministeriet har tilkendegivet, at det alene er op til biskopperne at beslutte, hvilke præster, der er selvtilrettelæggere. Omfattes du af denne beslutning skal det fremgå af et tillæg til din ansættelseskontrakt, at du ikke er omfattet af beskyttelsesreglerne. Biskoppens afgørelse skal varsles, men konsekvensen af ikke at skrive under på ændringen er ikke klarlagt.«

Som jeg læser dette, vil præster nærmest være retsløse i forhold til arbejdsmiljøreglerne, og det er vanvittigt, når vi, der ønsker fritagelse, i realiteten blot ønsker at opretholde status quo. Og når vi ønsker det, tror jeg (uden at kunne tale for alle), at det handler om, at vi gerne vil være med til at opretholde nærværet til sognebørnene, fordi vi ønsker at leve i et kristent land. Ad åre vil tidsregistreringen gøre præsterne til funktionærer, hvilket igen vil føre til frafald, en mindre kirke og et mindre kristent land. Det er – mig bekendt – hverken kirkeministerens eller hans partis ønske, så hvad med at udvise den handlekraft, denne regering elsker så højt, på en positiv måde, ved f.eks. at undersøge, hvordan man har tolket EU-direktivet i Tyskland og Frankrig, hvor præsterne er fritaget for tidsregistreringen?

Anmeldelse: Under Stormen

af Margrethe Horstmann

Da min søn ringede med det stakåndede budskab: Mor, har du set, han er død, vidste jeg ikke, hvem han mente. Altså, kendte og værdsatte folk som Maggie Smith, Ulf Pilgaard og Bent Mejding havde i de dage forladt os, og jeg spurgte forsigtigt, om han mon mente Erik Clausen, for Johan er nok mest en Erik Clausen-type.  Han talte dog om til Johnny Madsen, spillemanden, hvis musik og sociologi, Johan æder og drikker med velbehag.

Min baggrundsmusik til denne anmeldelse er derfor den storladne ”Nat på Jorden”, som på såvel sandfærdig som tragisk vis står som en slags overskrift til Ibi-Pippis nye roman.

Jeg er ikke en uhildet læser, for jeg mener, at Ibi-Pippi er en nyskabelse i dansk kulturliv, og at hun er blevet usselt trakteret af det kulturelle parnas og dets juridiske allierede. At hun så har måttet indkassere nogle lussinger i privaten, og er stået ved dem, tager ikke noget fra det kunstneriske virke.

Men altså: Vi er i Danmark i 2034, og alle de skrækvisioner om klimaet, som Al Gore og ordentligheden og fornuften har udpenslet for den danske befolkning, er blevet til virkelighed. Det stormer og hagler og regner i en uendelighed, kysterne eroderer bort, Vesterhavet er en fjende, og digital kommunikation er næsten umulig, da alle forbindelser hele tiden bliver afbrudt. Ren dystopi

Forinden er indtruffet en frygtelig sag om hustruvold: Jesper har brækket sin hustru Louises næse i raseri, og den sprøde lyd(vidunderligt udtryk)som når man bider i tynd chokolade følger og forfølger ham i årevis. Med rette, man slår ikke sin hustru.
Jesper sidder selvfølgelig sin forbrydelse af i fængslet, og skal efter en tid mødes med Louise og en socialrådgiver for at aftale samvær med den fælles datter. Det går selvfølgelig ikke stille af sig. Man siger forhåbentlig ikke for meget, hvis man analyserer sig frem til, at den virkelige storm er hadet mellem mennesker, der engang har elsket hinanden. Den timelige storm, som er kammerspillets lydkulisse, og som det hele foregår ”under” eller ”medens”, er en farlig og ubehagelig følgesvend, som rammer vilkårligt, og, må man sige som læser, uretfærdigt. Men vi kunne jo bare lade være med at udlede så meget metangas.

Denne læser føler sig hensat til David Lynchs verden, der tilsyneladende er All-American Idyll, der er bl.a. nogle sommerscener fra Silkeborg, men under hvis overflade de forfærdeligste ting finder sted, for mennesket er en ulv mod mennesket. Homo homini lupus(eller femina/feminae), som de gamle sagde det. Eller hvordan sandheden nu gestalter sig, for måske er det hele helt anderledes end vi tror, og hvem vil være den, der ødelægger folks tro?

Romanens tema kender vi måske nok fra andre fortællinger, men Ibi-Pippi trækker på sit kendskab til de usynliges og fortryktes (og forryktes) tanker og handlinger, som han så eminent har beskrevet i tidligere værker. At bogen er dedikeret til en navngiven person(du ved selv, hvem du er), befordrer ikke sofahyggen. Jeg havde nok en fornemmelse af, hvor det bar hen, mens jeg læste: nemlig lige ind i ”Memento Mori”, husk, DU skal (også) dø, og det viste sig at holde stik. Døm selv – men fordøm ikke din næste. Det forholder sig måske helt anderledes, end du tror, for ingen kender afgrundene. Og husk Johnny Madsen på pladespilleren!

Jeg synes, sætternissen har været lovlig dristig: Lyve hedder ikke har løget i førnutid, eje hedder ejet, og skyndsomst er ikke det samme som skønsomt. Men vi har her med menneskelig ondskab at gøre; her er ingen influencere i snævre shorts, der må ansøge om førtidspension efter at være blevet kylet ud af Glyptoteket. Vi er nede i de menneskelige afgrunde, så selv sætternissen må melde pas. Den tør ikke stave løgnen rigtigt, og det kan jeg godt forstå. Læs, lær, gys.


Ibi-Pippi Orup Sommer: Under Stormen, forlaget Legimus 2024

Anmeldelse: Better Times

af Christina Philipstatt Schwencke

Endnu en perlerække af sange fra den danske countrysanger og sangskriver CS Nielsen møder os i hans 5. album Better Times, som udkom i slutningen af 2023. Nielsen har i selskab med et hold af kompetente musikere, der understøtter sangene på enkel og elegant vis, endnu engang ramt nogle dybder i den menneskelige eksistens, som kun få kunstnere formår.

Udover at være særdeles iørefaldende, har albummet mange stærke temaer, der rammer den inderste kerne i mennesket, samt tager udgangspunkt i kristentroen, og hver for sig er flere af dem næsten som små prædikener. CS Nielsen indhyller ulig den gængse countrygenre, sine sange i komplekst poetisk sprog, men de synes alligevel tydelige i de forskellige tematikker og flere steder med brug af bibelcitater.

Det er sange om det ensomme mørke, som ethvert menneske må bære alene; det er håbet om, at lyset fra den opstandne skinner på os; det er længslen efter at finde hyrden og hvile hos ham, som vi aldrig kan få opfyldt, og derfor forlade os på, at han vil finde os, sådan som han har sagt det; det er erkendelsen af at der virkelig er en tid til alt, en tid til krig, en tid til fred, og deri er der et nu i fredstid, der skal leves og elskes.

Vi møder også den gamle legende om Jesus, der hentede de fortabte sjæle ud af helvede, og dermed en tro på at der også er håb for os, når vi sidder fast i vores helvede. Midt i albummet er der en hyldestsang til en næsten glemt country/bluessanger og guitarist fra 1930'ernes Louisiana, Geeshie Wiley, og det er som om hun i et kort magisk øjeblik atter bringes til live.

Der er sange om at være til stede i livet, og hvordan vi spilder vores chancer for at nyde små øjeblikke af evighed; sange om hvordan vi hver især slæber på vores fortællinger, og uanset hvor meget vi forplumrer, er vi favnet af en tilgivelse, der er større end alt andet.

Vi får også en humoristisk rag over det gamle irske sagn om John Barleycorn, efterfulgt af en sang til minde om en af forløberne for romantikken, Thomas Chatterton, der tog livet af sig kun 17 år gammel, om det unge hjerte der så let opsluges af ild, men også den halvironiske distance som livet med tiden på godt og ondt tilfører os.

Albummet slutter elegant med nummeret Cool Water, som er Nielsens gengivelse af en Bob Nolan sang fra 1936, måske (hvem ved) med en slet skjult henvisning til Johannes åbenbaring 21,6: ”Og han sagde til mig: 'Jeg er alfa og omega, begyndelsen og enden. Den, der tørster, vil jeg give af kilden med livets vand for intet'”.

CS Nielsen er opvokset og bosiddende på Samsø, hvor også alle sangene (på nær Cool Water) er skrevet og indspillet.  I en korrespondance tilføjede CS selv følgende betragtning om temaerne på Better Times: ”Urmørket findes stadig, og det er op til hver enkelt af os kontinuert at turde se at lyset er godt (som Gud på skabelsens morgen) - det er lettere nogle dage end andre, men det er vores vigtigste opgave.

 

CS Nielsen, Better Times, Kørfirs Records. Fås på vinyl og CD.

Christina Philipstatt Schwencke er sognepræst i Fornæs Pastorat.

Genindspilninger du vil elske

af Merete Bøye

Kunne du lide film og serier som ”Mulan” (2020), ”Peter Pan and Wendy”, ”Rings of Power”, ”Den lille havfrue” (2023) og den nye ”Snehvide” (2025)? Så vil du elske disse kommende film, som er i støbeskeen lige nu og udkommer i løbet af 2026.

ASKEPOT 2.0
Ligesom Disneys ”Askepot” (1950 eller 2013), men i dette spændende live action remake er Tim og Bom (spillet af Chris Rock og Jack Black) et homoseksuelt par (som om de ikke altid var det!), og den ”onde stedmor” (spillet af Mads Mikkelsen) er trans. Askepot (spillet af Amber Heard) søger ikke efter kærlighed eller ægteskab med nogen prins. Hun er en stærk, selvstændig kvinde, og vi følger hende i hendes kamp for at blive den stærke leder, som hun ved, hun kan være.

STAR WARS – ET NYT NYT HÅB
Ligesom ”Star Wars – et nyt håb”, men Han Solo (spillet af Jada Pinkett Smith) er gender fluid, og Jabba The Hut (spilles af Dank Demoss siddende i en Honda Civic) er lesbisk. Luke Skywalker (spillet af Emma Watson) drives ikke længere af loyalitet, mod og medfølelse. Hun er en stærk, selvstændig kvinde, og vi følger hende i hendes kamp for at blive den stærke leder, som hun ved, hun kan være.

EN BEGRAVELSE
Ligesom ”Fire bryllupper og en begravelse”, men Charles og Carrie (spillet af Lizzo og Meghan Markle) er et nonbinært par (som om de ikke altid var det!), og hverken de eller nogen af de andre personer ender med at blive gift. De søger nemlig ikke efter kærlighed eller ægteskab, men er stærke, selvstændige kvinder, og vi følger dem i deres kamp for at blive de stærke ledere, som de ved, de kan være.

PRETTY WOMAN?
Ligesom ”Pretty Woman” (1990), men sexarbejderen Vivian (spillet af en AI-genereret version af Julia Roberts) er nonbinær og rigtig glad for sit job. Richard Geres karakter er skrevet ud af filmen, da Vivian ikke søger efter kærlighed eller ægteskab med nogen prins. De er en stærk, selvstændig person, og vi følger dem i deres kamp for at blive den stærke leder, som de ved, de kan være.

DISCO TANGO
Ligesom ”Under stjernerne på himlen” (2025), men Kjeld Heick (spillet af Trine Dyrholm) er trans og Jørgen Mylius er en CGI-genereret dværg. Tommy Seebach (spillet af Hella Joof) søger ikke efter kærlighed fra publikum eller en partner. Hun er en stærk, selvstændig kvinde, og vi følger hende i hendes kamp for at blive den stærke leder, som hun ved, hun kan være. Et nyt subplot i filmen følger sønnen Rasmus (spillet af Fanny Bornedal) på hans vej mod at acceptere sin egen identitet som lampe-køn.

SNEHVIDE
Ligesom ”Snehvide” (2025)

Prædiken

af Maria Louise Odgaard Møller

Prædiken over Paulus’ brev til romerne, kapitel 4, vers 13-22. Holdt ved gudstjeneste i Nazarethkirken i forbindelse med Teologisk fredag i Ryslinge frimenighed fredag den 13. marts 2025

 

Marilynne Robinson er meget optaget af Guds forsyn. Det er der på sin vis ikke noget underligt i, al den stund, at hun er bekendende calvinist. Calvin var den reformator, der ved siden af Luther fik størst betydning for, hvordan kirkens tro blev formuleret, og hvordan den organiserede sig efter reformationen. For Calvins vedkommende var det særligt kirken i Schweiz, som hans reformatoriske tanker fik stor indflydelse på. Et af de punkter, hvor Luther og Calvin er teologisk uenige, er i spørgsmålet om forudbestemmelsen af et menneskes skæbne, altså prædestinationen.

Calvin var af den overbevisning, at Gud afgør menneskets bestemmelse, og at der ikke kan rokkes ved den. Om det skrev han i den sidste udgave af bogen Undervisning i den kristne religion fra 1559: ”Ved prædestination forstår vi Guds evige forordning, ifølge hvilken han hos sig selv har besluttet, hvad der efter hans vilje skal ske med hvert menneske. For ikke alle er skabt med samme bestemmelse, men nogle er forudbestemt til evigt liv, og andre til evig fordømmelse.”

I modsætning hertil var Luther af den overbevisning, at Gud kun udvalgte mennesket til frelse, ikke til fortabelse. I skriftet Om den trælbundne vilje fra 1525 skrev han: ”Gud vil, at alle mennesker skal frelses, så sandt han kommer til alle med sit frelsende ord, og når det slår fejl, ligger skylden hos menneskets vilje, som ikke giver ham adgang, sådan som det hedder i Matthæusevangeliet kap. 22, vers 37: 'Hvor ofte har jeg ikke villet samle dine børn, men I ville ikke’.”

Det interessante ved Marilynne Robinson er dog i sammenhæng med spørgsmålet om prædestination, at hun, som jeg sagde, er meget optaget af tanken om Guds forsyn – og at hun med det begreb ikke mener helt det samme som Guds udvælgelse, altså prædestination. Det kan man læse i det pragtfulde essay, hun har skrevet over Første Mosebog; en bog eller et essay, som ganske enkelt hedder Reading Genesis, altså: At læse Første Mosebog.

Hun medgiver, at begreberne forsyn og prædestination på sin vis er to sider af samme sag eller to forskellige navne for den samme tanke, nemlig at vores liv og skæbne er vævet tæt sammen med Guds udvælgelse af os. Forskellen – og grunden til, at hun hellere vil tale om Guds forsyn end om hans prædestination er, at begrebet prædestination antyder, at, at alle vores livskampe og de erfaringer, vi gør i verden med andre mennesker – erfaringer af kærlighed, tab, skyld, svigt, tilgivelse og meget andet, at alt dette ikke rigtig skulle have noget særligt med Gud og hans udvælgelse af os at gøre. Begrebet prædestination løsriver ligesom forestillingen om Guds plan og udvælgelse helt fra vores liv og erfaringer.

Men at Guds frelseshistorie, hans udvælgelse og vores liv, med alt hvad vi her oplever og erfarer, lige præcis har alt med hinanden at gøre, det kommer til gengæld tydeligt frem i talen om Guds forsyn, mener Robinson. ”Når jeg opholder mig ved disse fortællinger om patriarkerne Abraham, Isak og Jakob”, skriver hun, ”så er det for at udforske de måder, på hvilke Guds trofasthed bliver håndgribelige på i en falden verden” (frit efter s. 196).

Noget af det mest bemærkelsesværdige ved patriarkfortællingerne er, skriver Robinson, at man tydeligvis ikke får et liv fyldt med velvære, blot fordi man er udvalgt af Gud til at blive stamfar til hans folk og bliver lovet et land, der flyder med mælk og honning. Tværtimod, kunne vi sige. Abraham, til hvem løftet om et stort folk og det forjættede land lyder til som den første, han lever ikke så længe, at han ser løftet opfyldt.

Da han endelig har fået den søn med Sara, der gør det muligt, at han overhovedet skulle få en slægt, bliver han af Gud bedt om at dræbe ham og ofre ham til Gud – hvilket Gud selv som bekendt forhindrer ved sin indgriben i sidste øjeblik. At være udvalgt er tydeligvis ikke at blive fri for prøvelser. Det samme kan siges om Isak. Han er den af patriarkerne, der lever det mest rolige liv. Abraham bliver sendt ud på en rejse med besked på at forlade sit hjem og sit land.

Isak lever mere roligt med sin hustru, Rebekka, og deres tvillingedrenge, hvoraf den ældste, Esau, som den førstefødte, skal arve velsignelsen og løftet fra Gud om at blive til et stort folk og få et land. Heller ikke Isak lever så længe, at han ser løftet gå i opfyldelse, til gengæld bedrages han af Jakob, sin yngste søn, sådan at Isak mod sin vilje giver løftet og velsignelsen videre til ham, og ikke til Esau. Og så må Jakob flygte til sin morbror, Laban, af frygt for at blive slået ihjel af Esau.

Jakobs liv er fyldt med kampe, både med mennesker og med Gud. Han bliver nok rig på jordisk gods under sine mange år hos Laban, men han må også slide for det, og han må vente tålmodigt på Rakel. Som Jakob bedrog sin bror Esau, sådan bedrages han selv af sin svigerfar, Laban, der giver ham sin ældste datter, Lea, til hustru, selvom aftalen var, at Jakob skulle have Rakel, som han var så forelsket i.

Så må han slide i det syv år mere, først de syv år for Lea, siden syv år for Rakel. Derefter kan han drage afsted med sine to koner, alle sine børn, trælle, trælkvinder, alt sit kvæg, alt, hvad han ejer. Men heller ikke der indfinder freden sig, for da Rakel har født ham hans sidste søn, Benjamin, dør hun. Og der er indbyrdes kampe mellem hans tolv sønner, der er jalousi, nid og nag, og de ti af brødrene sælger Josef, den første søn, Jakob fik med Rakel, og sådan ender Josef i Egypten. Og brødrene bringer deres far i dyb sorg ved at fortælle ham den løgn, at Josef er blevet ædt af vilde dyr.

Siden forsones de alle i Egypten, og som Robinson præcist formulerer det, så er Første Mosebog indrammet af to bemærkelsesværdige og stærke fortællinger om tilgivelse. Først Guds tilgivelse af Kain for hans mord på sin bror, Abel. Hvilken Gud slår ikke det menneske ihjel, der dræber sin bror, spørger Robinson. Og svarer selv: Det gør den Gud, der i stedet sætter et beskyttelsesmærke på morderen og lader ham leve; det gør den Gud, der er trofast nok mod sin skabning til at tilgive, beskytte og værne selv den værste forbryder. Det gør den Gud, der af omsorg for sin skabning afstår fra at bruge den magt, han har. Sådan gør en nådig Gud.

Den anden fortælling om tilgivelse i Første Mosebog er den om Josef, der tilgiver sine brødre. Selvom de ikke fortjener det, så får de lov til at leve, som om de ingen skyld har. Igen: Det er det, Biblen kalder for nåde, skriver Robinson og viser dermed indirekte også tydeligt, at det er fejlagtigt at tro, at den gammeltestamentlige Gud er streng, mens kun den nytestamentlige Gud skulle være nådig. Gud er én og Gud er god – det ser vi allerede af fortællingerne i Første Mosebog.

Men hvad har alt dette med Guds forsyn at gøre? Alt, ville Robinson svare. Og for mennesker har forestillingen om Guds forsyn tillige med tid og tålmodighed at gøre. Og med en accept af, at alt ikke altid kan ses eller forstås klart af os. Sporene efter eller tegnene på Guds forsyn i vores eget liv kan være svære at få øje på. Men, skriver Robinson, begivenhederne i vores liv er ofte mere end det, som det blotte øje kan se og mere end hvad fornuften kan fatte. Israelitternes 400 år i Egypten, hvor de levede som slaver, var ”et langt øjeblik i forsyns-historien” (”a long moment in providential history”, s. 19), skriver Robinson. Et langt øjeblik. Det må vi nok sige. Og så er vi tilbage ved det i forsynstanken, der handler om tid og tålmodighed.

Det falder os i dag både meget fremmed og meget svært, at skulle leve i lange perioder af vores liv uden velvære, lethed og lykke, og vi kommer nemt til at tolke de perioder som udtryk for, at Gud har glemt os, er ligeglad med os eller ikke vil os det godt. Det er også en meget fremmed tanke for os, at selvom vi lever under Guds løfte om velsignelse og frelse, så kan det sagtens kan være, at løftets fulde udfoldelse ikke sker til tiden, når vi ønsker det. Vi, der vil opnå alt på et eneste menneskeliv, og kan føle os bedraget af livet selv, hvis alt ikke går, som vi ønsker, vi kan have det svært med tanken om Guds forsyn, der udfolder sig roligt gennem historien og i vores liv – nogen gange eller måske endda for det meste så roligt, at det går for langsomt efter vores mening.

Men Guds forsyn kan sagtens komme til syne i et menneskes liv, særligt kan vi få øje på det retrospektivt, skriver Robinson. Og præcis sådan kan vi læse og forstå patriarkfortællingerne; som vidnesbyrd om, at frelseshistorien netop er en sammenvævning af menneskers liv, kampe og erfaringer her på jorden med Guds hellighed, hans bestemmelse for sin skabning, hans trofasthed og hans guddommelige nærvær gennem det hele.

Pagten er et andet ord for dét: at Guds og menneskers liv er vævet sammen, ikke fordi vi kan gøre det, der skal til, men fordi vi lever på Guds løfte til os om, at det er sådan, det er. Det er derfor, vi i dag med Paulus' ord skulle høre om Abraham og retfærdiggørelsen af tro; høre, hvordan han sammen med både Isak og Jakob er forbilleder for os, hvad tro angår. Og med Robinson ord, så minder alle de store og voldsomme begivenheder i patriarkfortællingerne os om, at når disse er udtryk for Guds forsyn og trofasthed mod mennesker, så gælder det tillige alle de tusinder af generationer af efterkommere af Abraham, også os, der lever nu. At se på sit liv retrospektivt med øje for Guds forsyn og hans nærvær i vores livshistorie er også at inkludere patriarkfortællingerne, for også vi har i troen Abraham til stamfar.

Lad os slutte med at høre Paulus' evangeliske ord fra Romerbrevet igen, til både trøst og opmuntring ind i vores eget liv, som også, ligesom patriarkernes liv, er en vandring med Gud. Som der er dyb betydning i, at Første Mosebog er indrammet af to fortællinger om tilgivelse, så er det også værd at bemærke, at hele Biblen er indrammet af fortællinger om en hyrde. Abraham som den første; han, der på Guds befaling vandrede for Guds ansigt. Og Jesus om den sidste, den sande, gode hyrde, der leder os ad de rette stier for sit navns skyld og som sætter sit liv til for os.

Lad os lytte til ordene fra Romerbrevet endnu engang, også som en tilskyndelse til at kunne leve trygt i den frimodighed, som det giver et menneske at give sig Gud i vold og hvile i hans trofasthed: ”Med håb imod håb troede han, at han skulle blive fader til en mængde folkeslag, som det var sagt ham: 'Så mange skal dine efterkommere blive.' Og uden at blive svag i troen så han, at hans krop allerede var uden livskraft – han var næsten hundrede år gammel – og at Saras moderliv var dødt; og han tvivlede ikke i vantro på Guds løfte, han blev tværtimod styrket i troen og gav Gud æren og var fuldt overbevist om, at det, som Gud har lovet, har han også magt til at gøre. Og derfor blev det regnet ham til retfærdighed.”

Amen.

 

Marilynne Robinson, Fra Begyndelsen, 284 sider, 299, 95 kr

Reading Genesis udkommer i dansk oversættelse den 15. april på Bibelselskabets forlag.

Maria Louise Odgaard Møller er præst for Ryslinge frimenighed.

Teologisk fredag

af Nyt Babel

Teologisk fredag i Ryslinge er arrangeret af Nana Hauge, sognepræst i Hårslev-Padesø og Maria Louise Odgaard Møller, præst i Ryslinge Frimenighed

Næste møde: Fredag d. 13. juni

16.30: Kort gudstjeneste v/ Nana Hauge i Nazarethkirken
17.30: Teologisk oplæg i frimenighedens sal v/ lektor, ph.d. Hans Henrik Hjermitslev om ”Liberalteologi og nygrundtvigianisme i 1920’ernes kirkekamp i Ryslinge”.
19.00: Aftensmad, herefter fælles debat og til slut et par aftensange

Det er muligt at deltage i gudstjenesten uden at deltage i resten af arrangementet.

Praktisk information

Adressen er: Graabjergvej 4, 5856 Ryslinge.
Pris: 200 kroner, som også dækker middagen. Drikkevarer kan tilkøbes eller medbringes.

Tilmelding: ved overførsel af 200 kroner på Mobile Pay til nummer: 61704696 senest en uge før arrangementet. Skriv din mailadresse i kommentarfeltet.
Send en mail til Maria Louise Odgaard Møller på marialouisemoeller@outlook.com, hvis du har brug for at overnatte.

Bøger du må eje

af Nyt Babel

Fuldstændig uden nogen form for luskede bagtanker vil redaktionen gerne anbefale dig at købe (og læse - men først og fremmest købe!) følgende bøger:

 

På dit ord – Lutherske prædikener til kirkeåret - første tekstrække
Af (red.), Katrine Winkel Holm, Merete Bøye, Nana Hauge
Eksistensen, 2024, Hæftet, 352 sider
OBS: Fås også som ebog

I tide og utide - E-bog – Lutherske prædikener til kirkeåret
Af Katrine Winkel Holm, Merete Bøye, Nana Hauge, (red.)
Eksistensen, 2021, E-bog, ePub, 336 sider
OBS: Fysisk udgave er udsolgt fra forlaget, men fås som ebog

På trods
Af Stine Munch
Eksistensen, 2017, Hæftet, 136 sider

Under det røde lys
Af Stine Munch
Eksistensen, 2022, Hæftet, 200 sider